Monday, 26 January 2015

Disaat Allah Menguji Kita

Bismillahirahmanirahim..

Hurmmm..tak tahu nak mulakan daripada mana, aku seorang yang tidak kuat pada mulanya bila diuji..namun bagiku, Allah itu maha mengetahui ape yang terbaik untuk kita..walau sehebat mane perancangan kita, namun bila Allah tidak redha..takkan terjadi juga..

Bagiku, manusia nih ada dua jenis..yang berpegang kepada janji dan yang tidak berpegang kepada janji..peristiwa yang menimpa aku baru2 nih adalah jenis manusia yang tidak berpegang kepada janji..sungguh aku tak sangka, seseorang yang aku percayai dan yakini mengkhianati tahap kepercayaanku kepadanya..fuhhhh..

Aku pada mulanya dijanjikan dengan pekerjaan yang menuju ke masa depanku..jawatan sementara yang dipegang sebelum ini insyaAllah akan beralih kepada kontrak..waaahhh..bukan main suka hatiku..tambahan pula sedang sarat mengandung..aku punya perancangan yang banyak untuk anakku yang bakal lahir..selalu aku berkata kepada anakku yang masih didalam perut..

"Ini mesti rezeki dan tuah yang anak mama bawakan untuk mama daripada Allah"

Betapa suka hatiku apabila aku dipanggil interview untuk jawatan "lecturer" yang aku sedang pegang sekarang..aku study bagai nak rak..huhu..pagi2 aku dah bangun semata2 nak buat persediaan sebelum interview..berkali2 aku gosok baju kurung yang baru siap dijahit semata2 nak berikan yang terbaik semasa interview berlangsung ini..namun Allah maha mengetahui, ape yang aku alami sebelum interview??? YA, aku dikejutkan dengan kehadiran seorang lagi calon lecturer bagi jawatan yang sama..aku terpinga2, eyh kalau memang dia mahu mengambil aku sebagai lecturer kenapa mesti ada orang lain yang hadir sama..??

Memang betul sudah tanggapanku daripada mula, memang ada maksud tersirat dengan kehadiran calon kedua untuk jawatan yang sama..ya Allah..hatiku menjadi remuk rendam..cehhh..umpama lagu..aku menangis hampir seminggu..mengenang nasib diri..setiap malam aku merintih, berdoa dan terus berdoa semoga Allah mendengar rintihan hambanya yang teraniaya..

"Allah dengar doa orang yang dianiaya, Allah akan cepat makbulkan" ujar suamiku..dia banyak memberiku semangat..berkongsi airmata denganku..

Kehidupan kami berdua seterusnya berubah 100%, kasihan suamiku..semua beban dia tanggung sendiri..semoga Allah merahmati hidupmu suami..

Buat mereka yang menganiaya diriku..

"INGATLAH, ALLAH ITU MAHA ADIL..KALAU BUKAN SEKARANG, MUNGKIN SATU HARI NANTI..KAMU AKAN TAHU, ALLAH ITU TAKKAN PERNAH LUPA APA YANG KAMU KERJAKAN.."

Demi Allah, hatiku sakit dan kecewa..semoga Allah akan memberikan balasan setimpalnya dengan ape yang kamu lakukan terhadap diriku...


0 comments:

Post a Comment